فاطمه زهرا(س) در آثار اندیشمندان جهان اسلام | پنج روایت دلنشین از ام ابیها
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خراسان - درباره جایگاه و شخصیت حضرت فاطمه (س)، همین بس که سوره کوثر، آیه تطهیر، آیه مودت و آیه اطعام و احادیثی چون حدیث بَضعه در شأن و فضیلت فاطمه(س) نازل و نقل شدهاند. همچنین در روایات آمده است که پیامبر(ص)، فاطمه(س) را برترین زن در دو عالم معرفی کرده و خشم و خشنودی او را خشم و خشنودی خداوند دانسته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
درباره جایگاه و شخصیت حضرت زهرا(س) آثار فراوانی به قلم اندیشمندان اسلامی تا به حال نوشته شده که تعدادی از شاخصترین آنها را مرور میکنیم.
حقیقت عظیم کتاب«حقیقت عظیم» مجموعه بیانات حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای(مدّظلّهالعالی) درباره حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) از 1351 هجری شمسی توسط انتشارات انقلاب اسلامی منتشر شده است. این کتاب مجموعه کاملی است از هر آن چه حضرتآیتاللهالعظمی خامنهای(مدظلهالعالی) درباره وجود مقدس حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) از سال 1351 بیان داشتهاند که براساس ترتیب زمانی تدوین و ارائه شدهاست. از مهمترین ویژگیهای این کتاب میتوان به فهرست موضوعات تفضیلی آن اشاره کرد که به صورت رمزینه، جهت استفاده پژوهشگران و عموم علاقمندان در فهرست کتاب تعبیه شدهاست. موضوعات ذیل را میتوان به عنوان مهمترین مباحث این اثر بشمرد: تبیین شخصیت، ابعاد زندگی ظاهری و فضائل عملی حضرت زهرا(سلاماللهعلیها)؛ مقامات معنوی، برکات، نمونه و الگو بودن حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها)؛ وظیفهما نسبت به آن حضرت انقلاب اسلامی و حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) و زن از دیدگاه اسلام و غرب. در نگارش کتاب «حقیقت عظیم» سه مرحلهی اصلی طی شده است. مرحله استخراج، نخستین گام از مراحل شکلگیری این اثر است که به تمامی بیانات و دستنوشتههای رهبر معظّم انقلاب در بازهی زمانی تعیین شده مراجعه شده است. در بخش مستندیابی برای موارد قرآنی، روایی و تاریخی مورد نیاز به استناد، حداقل به پنج منبع از منابع متقدّم و معتبر شیعه و سنی (حتیالامکان تا پایان قرن ششم هجری) و نیز کتاب بحارالانوار بهعنوان کتاب مرجع مورد استفاده قرار گرفته است. در بخش تدوین، علاوه بر انتخاب عناوین و تیترهای مناسب، فهرستی تفصیلی از ساختار موضوعات مطرح شده ارائه شده است. این فهرست همراه با فهرست آیات و روایات و نمایههای لفظی (اعلام، زمانها، مکانها) بهصورت الکترونیکی و در قالب شناسهی QR در کتاب چاپ شده است.
فاطمه(س)حلقه وصل رسالت و امامت کتاب «فاطمه سلام الله علیها حلقه وصل رسالت و امامت» برگرفته از بیانات حضرت آیتالله حسین وحید خراسانی درباره شأن و شخصیت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها از سوی انتشارات مدرسه باقر العلوم علیهالسلام منتشر شده است .در بخشی از مقدمه این کتاب به این نکته اشاره شده که مخاطب این بیانات، جمعی از فرهیختگان و نخبگان فضلا و اساتید سطوح عالی حوزه مقدسه علمیه قم بوده و در این بین چهرههایی از فقها و مجتهدین که سالها خوشهچین معارف بوده و انوار دانش و حکمت را از مصباح علوم اهلبیت علیهم السلام اقتباس نمودهاند حضور داشتهاند و از این رو سطح علمی این گفتار، به چنین مخاطبانی تناسب داشته و در عین حال عموم طالبان دانش نیز در خور ظرف وجود خود از این بوستان ثمراتی چیده و ذائقه خود را از این جام بهشت و طعام ربانی و عطیه آسمانی کام بخیشدهاند. این کتاب شامل 27 مجلس است که عناوین بخشی از این مجالس عبارتند از: «احقاق فاطمه زهرا سلام الله علیها»، «فاطمه زهرا سلام الله علیها نخستین کسی که وارد بهشت میشود»، «فاطمه زهرا سلام الله علیه علت بقای وحی»، «فاطمه زهرا سلام الله علیها برزخی بین نبوت کبری و ولایت عظیم»«جوهر جسمانی و روحانی فاطمه زهرا سلام علیها».
فاطمه فاطمه است کتاب «فاطمه فاطمه است»، متن منتشر شده یکی از سخنرانیهای علی شریعتی در 14 تیر 1350در حسینیه ارشاد بوده که در همین سال، پس از تصحیح شریعتی در 216 صفحه چاپ شد. این کتاب علاوه بر آنکه الهامبخش انتشار نوشتهها و حتی کتابهایی بوده است، در مقالات متعدد هم مورد توجه و کنکاش محققان قرار گرفته است. این کتاب به زبانهای عربی، انگلیسی، فرانسه و اندونزیایی ترجمه شده و علاوه بر چاپ فارسی آن به صورت مستقل، در کتاب «زن» از مجموعه آثار شریعتی هم به همراه چند اثر دیگر چاپ شده است. شریعتی در مقدمه «فاطمه فاطمه است»، مخاطب خود را زنانی دانسته که نه در قالبهای سنتی قدیم ماندهاند و نه قالبهای وارداتی جدید را پذیرفتهاند و میخواهند خود را بسازند و نیازمند الگو هستند. به گفته شریعتی، شخصیت حضرت فاطمه (س)، پاسخی به پرسشهای این دسته از زنان است. کتاب «فاطمه فاطمه است»، ابتدا در سال 1350 از سوی انتشارات حسینیه ارشاد چاپ شده، و پس از آن بارها از سوی نشرهای مختلف، منتشر شده است. این کتاب علاوه بر انتشارات حسینیه ارشاد، در انتشارات محمد، شبدیز، نگاه امروز، مهر صفا، ایران جوان، سلمان، قلم، سپیدهباوران، و غیره چاپ شده است.
فاطمه (س) اسوه بشر کتاب«فاطمه (س) اسوه بشر» برگرفته از آثار آیت الله جوادی آملی با تحقیق و تنظیم مهدی آقایی است که توسط انتشارات مرکز نشر إسراء منتشر شده و به ویژگیهای شخصیتی حضرت زهرا(س) میپردازد. این کتاب به این موضوع اشاره میکند که اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به ویژه صدیقه طاهره فاطمه زهرا (س)، چون خود به مقصد رسیدهاند، الگوهای نیکویی هستند که اقتدا به آنان، بیشترین بهره را برای طالب هدایت به همراه خواهد داشت. در اهمیت پیروی و الگو برداری از اهل بیت عصمت و طهارت (ع) همین بس که خدای سبحان به رسول اکرم (ص) فرمود: به جامعه انسانی و اسلامی اعلام کن که من بابت زحمات رسالتم از شما مزدی جز مودت خاندانم نمی خواهم. از جمله نوادر هستی و یگانه بانوی عالم هستی، حقیقت والای زهرای مرضیه (س) است. تا جایی که خداوند او را با عنوان کوثر ستود و وجود او را همراه با خیر فراوان دانست. همچنین به پدر گرامی اش خطاب کرد که به شکرانه این نعمت نماز به جای آورد و قربانی نماید. بنابراین در عظمت و عصمت این بانوی بزرگوار هیچ شکی وجود ندارد، از همین رو سخن گفتن از شخصت و ابعاد مختلف زندگانی آن حضرت، امری به غایت سترگ است.
کشتی پهلو گرفته کتاب «کشتی پهلو گرفته» به قلم سید مهدی شجاعی، مرثیهای منثور از زبان و دلِ صاحبانِ عزای فاطمی است که از سوی انتشارات کتاب نیستان منتشر شده است. این کتاب زندگی پر رنج حضرت فاطمه زهرا(س) را با زبانی داستانی و با نثری شیوا و روان به تصویر میکشد و به این طریق گذری هم به دل تاریخ اسلام میزند. سید مهدی شجاعی گاهی در روایت داستان در مقام یک روضهخوان برمیآید و مخاطب را همراه با شرح وقایع مهمان روضه حضرت زهرا (س) و اشک ریختن بر مصائبش میکند. این اثر 14 فصل دارد و در هر فصل راوی اول شخص یکی از بستگان حضرت فاطمه است. فصل اول از زبان پیامبر اکرم(ص)، فصل دوم از زبان حضرت خدیجه(س)، فصل سوم از زبان خود حضرت فاطمه(س)، فصل چهارم از زبان حضرت علی(ع)، فصل پنجم امام حسن(ع)، فصل ششم امام حسین(ع)، فصل هفتم باز هم حضرت زهرا(س)، فصل هشتم حضرت زینب(س)، فصل نهم فضه، فصل دهم ام کلثوم، فصل یازدهم اسماء، فصل دوازدهم بار دیگر حضرت فاطمه(س)، فصل سیزدهم باز هم حضرت علی(ع) و فصل چهاردهم از زبان آسمان روایت میشود. این کتاب که جزو پرتیراژترین کتابها در حوزه ادبیات داستانی هم به شمار میرود نخستین بار در سال 1368 به چاپ رسید.
کد خبر 905989 منبع: همشهری آنلاین برچسبها کتاب - نمایشگاه داخلی کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان ایام فاطمیه کتاب - داستان و رمان کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری حضرت فاطمه زهرا (س) کتاب - معرفی و نقد
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/779738/